English Magyarul
Te vagy a(z)
109406.
látogatónk

Pislogó Tóbiás a Nagy Kalaptestvér A SEBAJ Társaság, és megalakulásának hiteles története.

Mit is jelent a Sebaj Társaság? Első olvasásra ez egy furcsán hangzó név, ami nem sokat mond az embereknek. Valójában, aki ismeri a régi selmeci akadémia hagyományait, annak nem ismeretlen a Társaság elnevezés. Szeretnénk, ha Selmecbánya diákhagyományai minél több ember előtt ismertté válnának, így érthetőbbé válna sok diák számára az iskolákban élő sok-sok hagyomány, ezek közül is a legfontosabb, a ballagás (Szalamander), ami szintén Selmecbányáról ered.

A selmeci hagyományoknak élt a mi baráti társaságunk. Szerettük a hagyományokat, a szakesteket, így komolyan foglalkoztatott minket egy asztaltársaság megalakítása, melynek révén a kapcsolat még szorosabb lenne a baráti társaságban, és a hagyományokat is továbbvihetjük. A társaság megalakítása gyorsan ment, de ezt megelőzte egy igen nehéz névválasztás. A hiteles névválasztás sztorija a következő (De lehet, hogy ezt már az idő alakította ilyenné?):

1995. májusában szép napokat töltöttünk a IV. Selmeci Diáknapokon, Miskolcon. A Diáknapok egyik programja az Egyetem területén lévő bál volt. A hangulat emelkedése közepette azon elhatározásra jutottunk, hogy mivel sikerült a baráti társaságunknak ilyen szép számban összegyűlni, akkor ennél ünnepélyesebb alkalmat nem is találhattunk volna a névválasztáshoz. Nem szerettük volna elkapkodni ezt a vissza nem térő alkalmat, ezért előtte kicsit eszegettünk, iszogattunk. Végre sikerült egy csendes zugot találnunk, ahol megbeszélhettük a társaság nevét. Javaslatokban nem volt hiány, de valahogy nem illettek a nevek a mi társaságunk hangulatához. Végül Sala rettentő jó javaslattal állt elő. Mivel a társaság zöme a Putyilov aliasznévvel ellátott kollégiumban, pontosabban munkásszállón lakott, így legyünk Putyilov Társaság. Sala nagyon belelendült, így már konkrét címerjavaslata is volt. Egy fekvő üveget képzelt el, benne egy cirkálóval. Nagyon elemében volt már, mikor Szabi felhívta a figyelmét arra, hogy a cirkáló, amit magyarázott az nem Putyilov, hanem Patyomkin. A Putyilov egy orosz gyáros volt. Sala nem esett kétségbe, határozottságát megőrizve legyintett, és annyit mondott: SEBAJ! Ezt a nevet poénból mind támogattuk. Nem is gondoltuk akkor pár percig még, hogy végül komolyan ez lesz a nevünk, de mivel nem volt ellenjavaslat, így hamar elfogadtuk ezt a nevet. Aztán sikeresen koccintottunk egyet a névadó után... állítólag.

A névadó, illetve keresztelő ünnepségnek volt azért egy második felvonása is, a hiányzók miatt.
De az csak formaság volt, mert a társaság nevét ők is elfogadták. Ez a rendezvény a közismert Putyilov hatodik emeletén lett megtartva.