English Magyarul
Te vagy a(z)
104111.
látogatónk

Történeteink
Tartalom:

 Kirándulás a Tátika várhoz (mellett?) (I. rész)
 Egymillióháromszázhetvenkilencezernyolcszáznégyvenhét és fél lépés Magyarországon (II. rész)


Kirándulás a Tátika várhoz (mellett?) (I. rész)Színes, szélesvásznú mozifilm változat.
Főszerepben: Timi, Szabi, Sala
Mellékszerepben: helyi bennszülöttek, kocsmáros, turisták, gombászó számítástechnikus, Hepi End
Rendezte: az ÉLET + a térkép és helyismeret hiánya

Bevezető: Út+sztupa, ahol nem történt semmi érdekes (jelentésköteles) esemény. Hamar odataláltunk, megcsodáltuk, nem is fáradtunk el, majd következett az EBÉD, melynek fénypontja a tejfölös uborkasaláta volt. Társaságunk jelentősen megemelte, (meg3xorozta) a vendégek létszámát. Túléltük. Az uborkasalátát is. Az uborkasalátából minta letölthető itt. Ezek után jött a jelentőségét tekintve egy sokkal rövidebb és könnyebb terepszakaszú túra a Tátikára. (Ez egy vár(rom), felújítás alatt áll, Zalaszántó, Sümeg és Rezi között).
Tárgyalás: A helyi "bennszülöttek" útmutatása alapján elindultunk a vár felé. Már Veszprém megyében jártunk, de a vár még sehol. Ekkor már gyanússá vált a dolog, hiszen a vár Zala megyében van. Aztán az események - velünk együtt - 180 fokos fordulatot vettek. Azaz visszafordultunk. Egyszer csak odataláltunk. De hogy hogyan, azt máig sem tudjuk. A kiindulási alapszakasz kezdetén felmostuk az ott elnyúlt turistákat és kiszedtünk belőlük néhány használhatónak(?) látszó információt a vár megközelítéséhez. Az útvonal egyszerűnek tűnt: csekély negyven perces sétagalopp a turistajelzést követve az ÚTON. Rövid rápihenés után elindultunk, de az egyik főszereplő valami isteni sugallatra rákérdezett, hogy ne vigyünk-e egy kis útravalót? Nem vittünk.:-(
Következő etap, a hosszú menetelés: könnyű terepszakasz; enyhe emelkedő, gyönyörű pillangók, csicsergő madarak, néhány kanyar, csodálatos erdő. Ami folyamatosan takart, de tisztult. :-)
A négyszázötvenharmadik kanyar után és a hetvenkilencedik enyhe emelkedő-lejtő kombináció és az első óra után a hőség egyre nőtt - de nem azért, mert közelebb kerültünk a naphoz -, a hőség és izzadt testünk csak úgy vonzotta a böglyöket. A vár sehol, türelmünk fogytán, Sümeg közeledőben. A remény halvány sugara újra megéledt, amikor egy meredeken emelkedő betonútra értünk. Gondoltuk, hogy ez már a célegyenes. Padot is láttunk, az erdő is tisztult. Mi más lehet ez, mint hogy közeledünk a várhoz? Ha máshoz nem, akkor a sümegihez... Újabb negyed óra múlva azonban, úgy döntöttünk, elég volt a vártúrából ezt a várat nézzék csak meg a teljesítménytúrázók, és visszaindultunk a kiindulási alapszakaszhoz. Aztán egyre újabb és újabb, eddig észre nem vett tájakra és tereptárgyakra bukkantunk. Többek között egy általunk Tátika várnak kikiáltott düledező erdészházra. Aztán egy sorompóra... Mivel ez keresztezte az utat, már kezdett gyanússá válni, hogy ezt mindenképpen látnunk kellett volna idefelé is. Na de Sebaj! Urai voltunk a helyzetnek: gyorsan kerestünk egy, az erdőben gombászó szakállas embert. (Mint később kiderült aznap ő volt az egyetlen élő ember azon a tájékon.) Hirtelen remetének néztük, pedig ő is csak egy számítástechnikus volt. Elmondása alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy nem tévedtünk el, csak éppen a szomszéd falu felé tartunk, ami 10-15 km-re van a kiindulási alapszakaszunktól. Állítólag már csak félóra járásra voltunk a szomszéd falutól, Várvölgytől. Mivel stoppolni nem volt kedvünk, ezért mégiscsak Zalaszántóra szerettünk volna visszajutni. Újdonsült ismerősünk jóvoltából elindultunk Zalaszántó felé, de közben meg kellett csodálnunk egy beazonosíthatatlan romhalmazt, amin állítólag tisztán látni, hogy valaha egy 3 szoba összkomfortos pattintott kőkorszaki öröklakás volt. Mikor már tüzetesen feltérképeztük a régészeti leletet, felkiáltottunk: "Hé kolléga, melyik út megyen itt Budára? Izé, Zalaszántóra?" Majd ismerősünk - petrencésrúd híján - karjával mutatta a legközelebbi nyiladékot. Majd megnyúlt arcunk láttán megnyugtatott minket, hogy nemcsak ez, de a szomszédos nyiladékok is oda vezetnek. A távolság hallatán osztottunk-szoroztunk és 20 percben állapítottuk meg a zalaszántói út elérési szintidejét, amelytől már nincs messze a kiindulási alapszakaszunk. A húsz perc az megvolt, a nyiladék valóban véget ért, de az út sehol. Az erdő egyre sűrűbb. A szomszédos nyiladék felé törtettünk, mely mencsvárunkká vált. Később légvárrá. De még nem adtuk fel: mobiltelefonnal az ember bárhol elérhető és el tud érni másokat! Kivéve ebben a filmben, az erdő közepén. A feszültség nő, a remény csökken. Éhesek vagyunk - az erdei szeder éretlen, a gombákat nem ismerjük. Szomjasak vagyunk - a pocsolya piszkos, itókánk az autóban melegszik.
Ismét elhatározásra jutottunk: nem hátrálunk meg, csak ismét visszafordulunk. A katonai objektum és a harckocsirejtekek láttán már-már akciófilmben éreztük magunkat. Csak a végkifejlet késleltette magát. (A piszok!) Nem egész estés filmnek indultunk! Meguntuk a dolgot és 1 óra 37 percet adtunk még a filmnek. Hol van már a 2x40 percesre tervezett rövidfilm! Megbántuk a filmben elkövetett összes bűnünket és jó útra tértünk. Ismerős bokrok és pocsolyák kezdtek feltűnni. Te jó ég, még csak itt vagyunk?! Magasabb sebességfokozatba kapcsoltunk, mert már alacsonyan járt a Nap. Ezt csak tippeltük, mert a fáktól nem láttuk az erdőt, illetve a napot, meg a várhegyet sem. Az idő fogyott, az erőnk is. Tudtuk, ha megállunk, idő előtt véget ér a film. Mi inkább előretekertük volna. De a kívánságműsor még nem volt a műsortervben. A 3-as számú főszereplő másodszor is előhozakodott alternatív útiránytervével. A másik két főszereplő ismét lehurrogta. Majd óránkra pillantottunk és felsóhajtottunk: már csak néhány perc és vége a filmnek. De hol az út vége? Az autó még messze van, mert a központi zár még nem késztette villogásra. Az utolsó percekben közösen számoltunk vissza, mert tudtuk, hogy Hepi End is erre túrázik és a forgatókönyv szerint hamarosan találkoznunk kell vele . Bár eddig jelentősen eltértünk a forgatókönyvtől, de a végéhez ragaszkodtunk. Már csak két perc volt, mikor megpillantottunk a távolban egy fehér vitorlát, amelyről kiderült, hogy az autónk. 3-as számú hősünk futásnak eredt, nehogy lekésse a film végét. Igyekezete hiábavaló volt. Nem csak ő ért be időre, hanem másik két hősünk sem késte le a legördülő stáblistát.
A hosszúra nyúlt film után megfürödtünk volna a helyi Hidegkút forrás nevéhez méltó vizében, de a stáb nem gondoskodott a forrás üzemeltetéséről. Legalább az Out Of Order feliratot helyezték volna ki! Így sajnos hőseink csapzottan és fáradtan mutattak a vár feltételezett irányába: egyszer még visszajövünk!!!
Utójáték: Hőseink azonban igazi várlátogató turisták voltak, így nem mehettek haza várlátogatás nélkül. Mert ugye a légvár, meg a mencsvár nem az igazi. Így hetvenöt lovas szekerükkel ellátogattak a rezi várba, mielőtt még végleg összedőlt volna. Azért ez a vártúra sem volt kockázatmentes; a falak bármikor ránk dőlhettek volna.
Utójáték utójátéka: levezető fagyizás a rezi cukrászdában, ahol előkészítettük következő filmünk koncepcióját. Megfogadtuk: A Jedi visszatér!

Kapcsolódó filmek:

Anglia alkonya
Az angol aki a dombra ment fel, és a hegyről jött le
9 és 1/2 hét
Még 48 óra
Visszatérés Édenbe
Édentől keletre

Ha elolvastad ezt a kis történetet, megérdemled, hogy SZÓRAKOZZ egy kicsit!A Sebaj TV bemutatja:

Egymillióháromszázhetvenkilencezernyolcszáznégyvenhét és fél lépés Magyarországon

című 180 részes brazil szappanoperáját.

Főszerepben: Timi, Szabi, Sala
Mellékszerepben: Leki, Kocsmáros, Hepi End
1. rész: Hangposta üzenet: De jó! :-(
2. rész: Emil érkezett: Esik, nem megyek! :-( Robi
3. rész: Szabi utazik.
4. rész: Szabi megérkezik.
5. rész: Az eső is.
Reklám: Ez itten a reklám helye, sose fájjon az Ön feje!
6. rész: Bevásárlás.
7. rész: Az eső csillapodik.
8. rész: Mégsem.
9. rész: Reggeli.
10. rész: Reggeli torna. (Ez csak vicc volt!)
Reklám: Igyon mindig ásványvizet; 3-at vesz és 4-et fizet!
11. rész: Döntéselőkészítés, szigorúan électre módszerrel: tubi or not tubi. (Már a túra)
12. rész: Megyünk!!!
13. rész: Ez kimaradt, amilyen szerencsétlen.
14. rész: Pumpálás. Nincs ki a 4 kerekünk!
15. rész: És jött a Géz@...
Reklám: Ön dönt: iszik vagy vedel! Előzze meg a baleseteket! Az előzni tilos táblánál!
16. rész: Géz@ el.
17. rész: Mi is.
18. rész: Esik.
19. rész: Az ablaktörlő gumi is, lefelé.
20. rész: Trip to Keszthely.
Reklám: Nincsen gondja reggel korán, hogyha partnere a Jolán! (Ára 120Ft+ÁFA percenként Tel.:+5360125789-56-AB-14)
21. rész: Már nagyon hiányzik a gumi.
22. rész: Veszünk egyet.
23. rész: Majd még egyet.
24. rész: Nagy.
25. rész: Levágják.
Reklám: Kilyukadt a gumija? Javíttassa a Vulkan Iz.. Ált. Kft-vel! Foltoztasson, majd, menjen el a dolgára! 
26. rész: Nehéz felhúzni.
27. rész: Sokan nézik.
28. rész: Röhögnek is.
29. rész: Még többen.
30. rész: Sikerült! Töröl! Bár kissé csíkosan.
Reklám: Vámpír Gyula azt meséli, csakis Katcha tej kell néki. Nem is iszik ő mást soha, attól ilyen szép a foga. A Katcha tej többféle zsírtartalommal kapható a boltokban.
31. rész: Jamárrégnemesik. /Ez olyan brazilos:-)/
32. rész: Süt a nap.
33. rész: Trip to Zalaszántó.
34. rész: Falucsárdába be. (A mozifilmből már ismert)
35. rész: Rendelés.
Reklám: Nem lesz arca ilyen mérges, ha megeszik egy két krémest. Ha puncstortánkat próbálja, nevetésre nyílik szája. Hogy ha kérdik: Hogy csinálta? Cukrászdánk nevét kiáltsa! Víg cukrászda, ahol megtalálja kedvenc ízét.
36. rész: A pincér rezignált.
37. rész: Biliárd.
38. rész: Duguláselhárítás. Golyó ki.
39. rész: Ebéd v1.0béta verzió.
40. rész: Call 36. rész + feledékeny.
Reklám: Elfogyott a rántott velő, szendvicseket veszek elő! (A túra ideje alatt csak a Turbó Gizi és fia Gmk. által forgalmazott szendvicseket fogyasztottuk.)
41. rész: Hol a pacal?
42. rész: A pincér röhög. (!)
43. rész: Ebéd v1.0.
44. rész: Inni is kapunk. Csak előbb a helyi részeg. Magasabb a prioritása és az alkoholszintje.
45. rész: Forgalom fellendül, vendégcsalogató tábla ki.
Reklám: Falusi túrizmusra vágyik? Válassza a Julcsa Travelt! Az eslő 10 utazó ajándékba kap egy oldal szalonnát, és egy csupor tejet. Julcsa Travel télen nyáron, utazzon most ÁFÁ-s áron!
46. rész: Trip to kiindulási alapszakasz.
47. rész: Túlélőcsomag előkészítése. (Ital, térkép, tájoló+helyismeret a rossz útról)
48. rész: A térkép selejtes (kanyarhibás).
49. rész: Iszappakolás a cipőknek. (Itt is esett.)
50. rész: Itt a barlang, hol a barlang. (Mi nem találtuk.)
Reklám: Haladjon Ön is a korral, mosson löszbe fagyott porral!
51. rész: 1. kavicskupac. Hogy kerül ez az erdőbe?
52. rész: 1. pad. Itt gondolnak a fáradt turistákra.
53. rész: Útelágazás. A térképen hol van? Fújhatjuk a tájolót is!
54. rész: 2. kavicskupac + mészhidrát. A kérdés marad, csak kibővül.
55. rész: 2. pad. Errefelé ilyen fáradékonyak az emberek?
Reklám: Amióta rátaláltam lipemostufa adalékkal készülő csájdentrődre, azóta nem ismerem az a szót, hogy elfőtuntsóferolni! Legyen ön is !!+/=(¢°²ÿ! Legyen a múlté a ÿ`²^]§|!
56. rész: 3. kavicskupac + mészhidrát + drótkötélpálya (Sífelvonó? Akkor minek a kavics + mész?)
57. rész: Sártenger. Hol a vége? Sokáig kerestük. Az út menti bozótban.
58. rész: 3. pad.
59. rész: 4. pad. Ennyire nem meredek!
60. rész: 4. kavicskupac+mészhidrát+drótkötél+2db talicska. Mi ez, bontják a várat? Vagy építik?
Reklám: El tudja ezt olvasni: °¢^¡^¢°? És hallja is? Továbbá érti is? Ha nem, akkor keresse fel a magánklinikánkat! Nyavalya Klinika, Frászkarikafalva, Temető u. 6. Nálunk nem létezik beteg páciens! Legfeljebb a kezelés után!
61. rész: Figyelmeztető tábla: Vigyázat omlásveszély! A falak megközelítése tilos és életveszélyes.
62. rész: Megközelítjük.
63. rész: Körülnézünk. Felfedezzük a többlépcsős víztároló rendszert. Építik a várat? De hol?
64. rész: Pihi 1/2.
65. rész: Pihi 2/2.
Reklám: Pihenjen itt, már megérte, itt a vége, fuss el véle. (Ne kapcsoljon el! Folytatjuk!) Ha TV-ben megy a Quiz, itt van Neked a S.O.S. víz!
66. rész: A műemlék jellegű, máig is működő lovagi latrina megtekintése. (Unokáink is látni fogják.)
67. rész: Fölértünk a csúcsra. (Tátika, 410 m)
68. rész: Megnöveltük. (+1,80 m)
69. rész: Szobor1: A Tenkes, izé Tátika kapitánya.
70. rész: Szobor kettő: A nagy izé, azaz a vár társelnöke.
Reklám: Majális! Jaj de finom a Pick-Nick túrókrém!
71. rész: Szoborkompozíció: Kitörés a szerájból (az Internacionálé dallamával).
72. rész: (1.cselekmény): A vár elhagyása a drótkötélpályán.
73. rész: (2.cselekmény): A vár elhagyása hagyományosan. (Gyalog, az úton.)
74. rész: A nagy találkozás.
75. rész: Megúsztuk. Ez a vár sem dőlt ránk.
Reklám: A tőkéseknél pénz a mérce, várja Önt a TőkésRéce! Nyisson számlát a Tőkés Réce Bankban! Kedvezményes építési hitelek!
76. rész: Csöpög az eső.
77. rész: Fúj a szél. (Dimitrijt otthon hagytuk, ezért hó nem volt és ő se mesélt.)
78. rész: A fák védelmében haladunk. Így észre sem vesszük az esőt.
79. rész: Barlangkutató expedíció. Kutatjuk, de nem találjuk. Lehet, hogy nem jó térképet hoztunk? Találati arány 6-ból egy sem (0%). Ha a térkép jó, akkor elköltöztek.
80. rész: Alternatív (Sala) útvonal kipróbálása.
Reklám: Csett! De mi az a Csett? Jövőre megtudja! Addig is Csett! Az első, és egyetlen! Az eredetit csak tőlünk vásárolja!
81. rész: Alternatív (Szabi) útvonal kipróbálása.
82. rész: Pókszedés, hálóstól.
83. rész: Pókok selejtezése.
84. rész: A pókhálóé is.
85. rész: Hol vagyunk? Ja az úton. Akkor jók voltak az alternatív útvonalak.
Reklám: Vigyázat! Hamisítják! Csak eredeti, hologrammal ellátott túristatérképeket vásároljon! A hamisítvány használatával a célbaérés nem garantáljuk! elTévedés Térképészeti Társaság.
86. rész: Hycomat alternatív útvonal tesztelése. Nem mintha fáradnánk...
87. rész: Megrázó élmény a távvezeték alatt. Zsibbadó és soha vissza nem térő alkarom.
88. rész: Fúj a szél. De nem baj, már látszik a távolban egy fehér...........Lada.
89. rész: A forrás most sem működik, de azt megbízhatóan teszi. Tiszta non-stop!
90. rész: Szerencsére már nem csöpög. Már zuhog!!!
Reklám: Nincsen többé dugulás, csak a csendes lefolyás! Szennyvíz Elek duguláselhárító kisiparos egész évben elhárít! Kint is bent, is, fent is, lent is.
91. rész: Ömlik!
92. rész: Özönvíz!
93. rész: Beszállunk az autóba.
94. rész: Kiönt a víz!
95. rész: Hol a katasztrófaterv?
Reklám: Közérdekű közlemény: Rendszeresen ellenőriztesse a szekrényében található felfújható 4 szoba összkonfortos óvópincéjét! Ne feledje! Az ellenőrzés díjtalan! Szakembereink állnak rendelkezésére! Legyen felkészült, mikor megérkeznek a válogatott katasztrófák!
96. rész: Verseny a Kőbán-Dékány párossal. Mi gyorsabban úszunk.... Az autóval.
97. rész: Hévízen leállít a vízirendőr.
98. rész: Későn vettük észre! Na ennek már mindegy! Legközelebb bukjon le! (Heló főnök!)
99. rész: Irány Zalasárszeg. (Úgyis sárosak vagyunk.) Rajtunk kívül más nincs is ott!
100. rész: Otthon, édes otthon -> Visszatérés Édenbe és találkozás Hepi Enddel.
Reklám: Konyec filmá i reklámi.

 

A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a várak környékén található figyelmeztető táblákat, vagy kérdezze meg az arra járó turistákat, remetéket!